test

Darshan Kumari

Amsterdam

Darshan Kumari

Darshan Kumari, die al meer dan
vijfendertig jaar sitar studenten begeleidt geeft op traditionele wijze haar kennis van leraar op leerling door.

Darshan Kumari is een Sitar speelster met een zeer omvangrijk oeuvre aan klassieke raga’s en semi-klassieke composities in haar repertoire.

Darshan Kumari kreeg haar eerste sitarlessen van Sh Raj Kumar Bali en vervolgde haar opleiding bij Sh Jamaluddin Bhartiya, een gevorderde leerling van Pandit Ravi Shankar.

 Ze heeft ook lessen gevolgd bij de beroemde veena-speler Ustad Zia Moinuddin Dagar. Deze verschillende trainingen hebben ervoor gezorgd dat Darshan Kumari een eigen stijl kon ontwikkelen en zich in haar muziek uitdrukt met een heldere lyriek en bewogenheid.

In India trad ze regelmatig op voor All India Radio in het programma Yuv Vani. Ze is academisch gevormd (Master of Arts, music) aan de Universiteit van Punjab.

In 1971 werd ze uitgenodigd om in Athene, Giekenland, op te treden en les te geven. In 1972 kwam ze naar Amsterdam en gaf sitarles in het Tropen Instituut. Sindsdien geeft ze les en treedt ze regelmatig op in heel Europa, zoals Nederland, België, Duitsland, Zwitserland, Italië en Engeland. Behalve in Europa heeft Darshan Kumari ook een concerttour gemaakt door de Verenigde Staten.

Darshan Kumari debuteerde op de Nederlandse televisie in het programma “Jonge mensen op het concertpodium” en speelde voor de Koninklijke familie. Ze heeft bij meerdere films meegewerkt aan de muzikale begeleiding en is een graag geziene gast bij diverse Nederlandse televisieprogramma’s.

In 1974 was Darshan Kumari de drijvende kracht achter de oprichting van Tritantri Vidaya Peeth, een destijds voor Nederland unieke muziekschool. Ook organiseerde zij regelmatig concerttours voor bekende musici in Europa. In 1980 stichtte zij de RIPA School voor Indiase kunsten in Amsterdam.

Darshan Kumari kreeg zeer waardevol onderricht van Pandit Hariprasad Chaurasia en Pandit Budhaditya Mukherjee.